Terug naar overzicht
birgit-dekkers

Birgit Dekkers (1991)

Medeoprichter Rival Foods

2022

Birgit Dekkers richt zich op nieuwe manieren om alternatieven voor hele stukken vlees en vis te produceren. Vegetarische worstjes, gehakt en burgers zijn volop verkrijgbaar, plantaardige varianten van lappen ossenhaas of tonijnsteak bestaan nog niet. Met behulp van een techniek die op de Wageningen University werd ontwikkeld, toveren Dekkers en haar team van start-up Rival Foods plantaardige eiwitten en water om tot vleesvervangers.

Dekkers promoveerde aan de Wageningen University en liep daarvoor stage bij het levensmiddelenconcern Nestlé in Zwitserland. Ze wil graag een brug slaan tussen wetenschappelijk onderzoek en commerciële levensmiddelenfabrikanten. ‘Dit is nu nog veel te groot.’

Ze noemt het mogelijk maken van grote productiehoeveelheden met hun technologie de grootste uitdaging. ‘Zodat de techniek winstgevend wordt voor bedrijven.’

➔ Wapenfeit Het bedrijf groeide in twee jaar tijd met tien medewerkers en een verhuizing ligt in het verschiet.

➔ Eerste baantje Het planten van prei.

Lees hier het interview met Birgit Dekkers over haar vleesvervangers.

Foto: Benning & Gladkova