Terug naar overzicht
vincent-wijdeveld

Vincent Wijdeveld (1998)

Ceo Tarnoc

2022

Woningen moeten van het gas, maar een wamtepomp installeren is zo makkelijk nog niet. Dat vergt heel wat aanpassingen in de woning. Vincent Wijdeveld heeft een alternatief bedacht.

Met zijn bedrijf Tarnoc maakt hij de Turbineketel, een geheel nieuw type warmtepomp, waarvoor geen hak- en breekwerk nodig is. En minstens zo belangrijk­: het comfort voor de bewoners­ is hetzelfde.

Wijdeveld gebruikt zogenoemde turbochargertechnologie uit de luchtvaartindustrie. ‘Daarmee kunnen we genoeg vermogen en warmte genereren om de woning zonder aanpassingen volledig aardgasvrij te maken.’

Voor hij ging ondernemen, studeerde Wijdeveld Computer Science in Delft. Dan verwacht je niet dat je toekomst in de warmteketels ligt. Maar in de kroeg bedacht hij met een ploeggenoot van zijn roeivereniging dat daar wel een wereld te winnen valt. Met een goede oplossing liggen de opdrachten in theorie voor het oprapen.

Sindsdien heeft Tarnoc een prototype gemaakt en investeringsgeld opgehaald en sinds vorig jaar loopt er een proefproject met tien woningen. En het is wel duidelijk: de warmtepomp werkt.

Wijdeveld kan dus verder kijken: ‘We willen dit jaar de eerste echte verkoop van de Turbineketel starten en Tarnoc klaarstomen voor grote groei in de aankomende jaren.’

➔ Wapenfeit Definitieve productvalidatie voor de Turbineketel behaald.

➔ Eerste baan Computers repareren bij Rimac Computers.

Foto: Benning & Gladkova